R(iz)OOM

Met de titel van haar werk, R(IZ)OOM, verwijst Lut Vanautgaerden naar een term uit de plantenwereld. Die staat voor een horizontale wortelstok, die op willekeurige plaatsen aan de oppervlakte komt. Ook het werk van Vanautgaerden ontstaat telkens uit dezelfde grond, maar leidt tot andere uitingen.

Hoewel haar werk uit meerdere delen bestaat, beschouwt ze het als een grote installatie. Daarin speelt ze met realiteit en constructie inspelend op de locatie. Zo confronteert ze een fotokopie van een installatie met echte werken. Of integreert ze de omliggende omgeving in haar werk. Met dit knippen en plakken creëert ze een nieuwe werkelijkheid. Op die manier daagt ze de toeschouwer uit om actief op zoek te gaan naar verbanden en na te denken over onze wijze van perceptie.

Inhoudelijk grijpt Vanautgaerden vaak terug naar de actualiteit. Zo creëerde ze een idyllisch landschap zonder mensen door oude vakantiefoto's uit Griekenland met elkaar te combineren. Daarvoor projecteert ze dan (soms via) een transparant beeld van het huidige land in crisis of schildert ze uitvergrote delen van de oorspronkelijke collage. De schilderijen ontstaan vanuit versnipperde beelden uit collages. Niet alleen inhoudelijk, maar ook door haar manier van werken refereert Vanautgaerden dus aan onze huidige (internet) maatschappij.

Elien Haentjens, juni 2012

www.kunstlimburg.be